Melatonin, også kendt kemisk som N-acetyl-5-methoxytryptamin, er en naturligt forekommende stof fundet i dyr, planter, og mikrober. I mennesker og andre højere dyr, melatonin er produceret af pinealocytter i pinealkirtlen kirtel (placeret i hjernen, men uden for blod-hjerne barrieren), også i nethinden, linse, mavetarmkanalen, og andre væv.

Produktion af melatonin af pinealkirtlen er under indflydelse af SCN (suprachiasmatic kerner) af hypothalamus, som modtager oplysninger fra nethinden om de daglige mønstre af lys og mørke.

Roller som vi kender i den menneskelige krop

Døgnrytme

Melatonin er ansvarlig for signalering del af systemet, der regulerer søvn-vågne cyklus ved kemisk forårsager døsighed og sænke kropstemperaturen.

Let afhængighed

Produktion af melatonin af pinealkirtlen hæmmes af lys og tilladt af mørket. Af denne grund melatonin er blevet kaldt “hormonet af mørket”.

Antioxidant

Udover at være vores biologiske ur, melatonin også udøver en kraftig antioxidant aktivitet. Undersøgelser har fundet, at i mange lavere livsformer melatonin tjener kun dette formål. Melatonin er en antioxidant i modsætning til mange, der nemt kan krydse cellemembraner og blod-hjerne barrieren.

Immunsystemet

Selv om det er kendt, at melatonin interagerer med immunforsvaret, detaljerne i disse interaktion er uklare. Nogle undersøgelser tyder på, at melatonin kan være nyttige bekæmpelse af smitsomme sygdomme og potentielt i behandlingen af kræft.

Drømmer

Nogle mennesker under indflydelse af supplerende melatonin søvn støtte rapport levende drømmer. Dette sker, fordi levende drømme opstår, når i REM-søvn (Rapid-Eye-bevægelse søvn) og på grund af stigningen i melatonin drømmen aktivitet stiger. Mange psykoaktive stoffer, såsom LSD (lysergic syre diethylamid) øge melatonin syntese. Dette resultat er hvorfor folk, der tager en høj dosis af melatonin vil dramatisk øge REM søvn og drøm aktivitet.

Autisme

Personer med autisme kan have lavere end normale niveauer af melatonin. En undersøgelse foretaget, fandt, at upåvirket forældre til personer med ASD også har lavere melatonin niveauer. Disse underskud er forbundet med lav aktivitet af ASMT genet, som koder det sidste enzym af melatonin syntese.

Melatonin som en sovende støtte

Brugen af melatonin som en søvn supplement kan indregne cirkadiske ur til sin normale tilstand og kan have gavnlige virkninger ved behandling af nogle former for søvnløshed. Den primære motivation for brug af melatonin kan være som en naturlig støtte til bedre søvn. Tilfældige fordele for sundhed og velvære kan ophobes på grund af melatonin’s rolle som en antioxidant og dens stimulering af immunforsvaret og flere komponenter i det endokrine system.